Vlkolínec

Vlkolínec je podhorská osada a zároveň mestská časť mesta Ružomberok, ktoré sa nachádza na Liptove v Žilinskom kraji. Vlkolínec je pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry a ako pozoruhodne zachovaný sídelný celok, pozostávajúci z typických zrubových objektov charakteristického stredoeurópskeho typu, je od roku 1993 zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. I vďaka tomu je tu možné stretnúť niekedy až priveľa turistov.

vlkolinec

Vlkolínec nesie svoj názov podľa vlkov, ktoré kedysi žili v okolitých hlbokých lesoch. Vďaka vysokému návalu turistov tu dnes samozrejme žiadneho vlka nestretnete. Nájdete tu však unikátny urbanistický celok pôvodných ľudových stavieb, celkom 45 udržovaných zrubových domov s kamennými základmi, drevenými alebo hlinenými múrmi a strechami z drevených šindľov. V centre osady máte možnosť vidieť dvojpodlažnú drevenú zvonicu z roku 1770 a zrubovú studňu z roku 1860.

Vlkolinec_Slovakia

Vlkolínec si však mnohí zamieňajú so skanzenom, lenže táto obec je trvale obývaná a preto treba rešpektovať upozornenia pri vchodoch a správať sa ohľaduplne k miestnym obyvateľom.

Poloha

Táto osada sa nachádza na úpätí Veľkej Fatry a je časťou mesta Ružomberok. Dostanete sa tu však z osady Biely potok v smere na lyžiarske stredisko Donovaly. Keďže nejde o skanzen, ale o obývanú osadu, tak je sprístupnená počas celého roka.

Mapa

marker
Naviguj ma sem!